RAI

RAI STAAT VOOR RESIDENT ASSESSMENT INSTRUMENT.

Met dit instrument kun je alle gezondheids- en welzijnsaspecten van kwetsbare burgers in kaart brengen. Het werd eind jaren tachtig in de Verenigde Staten ontwikkeld door InterRAI om de kwaliteit van
zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Sindsdien zijn er door een internationale groep van wetenschappers, artsen en verpleegkundigen diverse ‘spin-offs’ opgezet voor andere domeinen van zorg. Zo wordt het instrument ingezet bij thuiszorg, langdurige zorg, palliatieve zorg en verstandelijk gehandicapte zorg, maar ook bij jeugd- en gezinszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Er is zo een “suite” ontstaan van RAI’s die alle belangrijke zorgdisciplines omvat. De instrumenten worden voortdurend getest bij grote groepen patiënten in ruim dertig landen en zo nodig bijgesteld (www.interrai.org). 

 
 

RAI in de thuissituatie

RAI in de intramurale langdurige zorg

Waarom RAI?

RAI is het meest gebruikte care assessment instrument wereldwijd en de meest betrouwbare maar het belangrijkste is dat het de basis legt voor een inspirerende kwaliteitscultuur voor de organisatie, multidisciplinaire en datagedreven aanpak van de zorg door de zorgteams en natuurlijk meer eigen regie voor de client.

  • RAI ondersteunt het primair zorgproces voor kwetsbare personen met geavanceerde beslisondersteuning voor professionals. De zorgprofessional legt in gesprek met de persoon en naasten professionele observaties vast in RAI. RAI genereert vervolgens een profiel van de persoon samen met individuele aandachtsgebieden op medische, functionele en psychosociale domeinen. Evidence based advies wordt gegeven aan de aandachtsgebieden waarop verbetering mogelijk is of (beter) behoud van functioneren. RAI legt hiermee de basis voor het maken van een individueel en evidence based zorg – en behandelplan. In dat plan worden de wensen en afwegingen van de persoon en de professional meegenomen. Uniek aan RAI is dat je een persoon door verschillende settings kan volgen, elk instrument bevat dezelfde kernset aangevuld met setting specifieke items.

  • RAI instrumenten zijn geschikt voor kwetsbare en complexe doelgroepen met professionele zorg zowel thuis als in instellingen. langdurende intramurale zorg, palliatieve zorg, verstandelijk beperkten, GGZ , kinder- en jeugdzorg. De RAI methodiek wordt pas echt van waarde als professionals oog hebben voor de persoon en goed kunnen luisteren.

  • Omdat RAI zo’n veelomvattend instrument is en een cultuursverandering omvat zijn er meerdere specialisten bij betrokken voor een integrale implementatieaanpak. Voor meer info hierover zie: RAI Implementatie

 

Uitkomsten onderzoek met RAI in 10 verzorgingshuizen (M. Boorsma “New in Old”, zie www.nedrai.org).

Belangrijkste redenen om met RAI te beginnen:

  • In een RAI beoordeling wordt de cliënt zoveel mogelijk zelf gehoord en gezien als actieve partner. Goed luisteren naar het verhaal van de oudere is daarbij uiterst belangrijk. Met de persoon en worden de gezondheidsrisico’s besproken en wordt gezamenlijk besloten waar men meer aandacht voor wil. Met RAI registreer je ook de belasting van de naasten.

  • Studies in binnen- en buitenland laten indrukwekkende verbeteringen zien in behoud van zelfredzaamheid en vermindering van veiligheidsincidenten na de introductie van RAI. Het mooie is dat het de zorg niet duurder maar zelfs goedkoper maakt. In Nederland is ervaring opgedaan in huisartspraktijken, woonzorgcentra en verpleeghuizen, en bij dak- en thuislozen. Ook bij verstandelijk beperkten, revalidatie, en volwassenen en kinderen probleemgedrag kan RAI het verschil maken.

  • RAI ondersteunt professionals met evidence-based en beproefde beslisondersteuning en is internationaal een veel gebruikt instrument voor integrale ouderenzorg. De zorgprofessional legt de observaties van een anamnese met de persoon en naasten gestructureerd vast. RAI genereert vervolgens een profiel van de persoon samen met individuele aandachtsgebieden op medische, functionele en psychosociale aspecten. Er volgt advies over aandachtsgebieden waarop verbetering mogelijk is of (beter) behoud van functioneren. De beslisondersteuning van RAI kent meerdere hoogwaardige toepassingen en biedt:

    • Betere zorgplannen dankzij inzicht in iemands risico’s en de leidraad voor passende zorgacties;

    • Betrouwbare indicatiestelling: een goed gevalideerd algoritme ondersteunt het aantal uur persoonlijke

    verzorging en verpleging;

    • Beter inzicht dankzij data : Welke problemen komen het meest voor? Hoe doet mijn team of organisatie het

    op uitkomst indicatoren zoals zelfredzaamheid, pijnbestrijding, infecties, stemming, gedrag, en valpartijen?

    • Door meerdere toepassingen van RAI worden andere registraties overbodig. Geen losse afvinklijstjes meer.

    Dat spaart netto tijd!

    Er is gebruiksvriendelijke software waarmee via tablets bij een persoon thuis de beoordeling kan worden vastgelegd en de uitkomsten worden gegenereerd (ook offline!). Die kunnen meteen met de oudere worden besproken. Ook dat spaart tijd.

    Communicatie met elektronische patiënten dossiers (EPD) verloopt via edifact berichten of koppelingen waarbij een samenvatting van de belangrijkste aandachtpunten wordt ingelezen.

  • RAI is een betrouwbaar instrument: als twee professionals dezelfde patiënt beoordelen dan komen ze vrijwel altijd tot dezelfde conclusies. RAI wordt ook beschouwd als een van de drie belangrijke classificatiesystemen die eenheid in taal kunnen bieden. Een groot verschil is dat RAI ook beslisondersteuning genereert: Welke acties kan je het best inzetten bij complexe patiënten?

  • De bijzondere kwaliteiten van RAI instrumenten worden erkend door gezondheidszorgautoriteiten in veel landen. RAI instrumenten kennen een grondig en zorgvuldig ontwikkelproces in internationale multidisciplinaire teams. De betrouwbaarheid en validiteit van items, schalen en algoritmes wordt uitgebreid getest en zijn na te lezen in vele publicaties.

Met RAI genereer je data die je op meerdere niveaus kan gebruiken:

  • Client niveau

    Doordat RAI een holistische scan maakt op alle levensdomeinen is de client zelf beter in staat om regie in eigen hand te nemen. De regelmatige betrouwbare beoordelingen en de voorspellende schalen die RAI berekent maken preventief handelen mogelijk.

    Voordelen voor de client:

    1. Voelt zich gehoord.

    2. Langer behoud van zelfredzaamheid en autonomie.

    3. RAI signaleert problemen die bij de zorgprofessional nog niet in beeld zijn

  • Afdelingsniveau

    De systematische gegevensverzameling en de betrouwbaarheid van de data maken de RAI’s een fantastische basis voor datagedreven zorg en geïntegreerde multidisciplinaire aanpak van de zorg. Managers en kwaliteitsverpleegkundigen kunnen op basis van de kwaliteitsindicatoren samen met de teams vaststellen waar verbetering mogelijk is en wat de behoefte aan scholing is om de kwaliteit van zorg te kunnen verbeteren. De RAI output is dan ook een goede basis voor een zorgplan op maat. De signaleringen van RAI maken preventie van sluipende problematiek mogelijk en de beslisondersteuning maakt degelijke zorgplanning mogelijk voor zorgverleners van alle niveau’s.

    Voordelen voor zorgprofessionals:

    1. Dwingt breed te kijken en helpt blinde vlekken in kaart te brengen.

    2. Genereert signaleringen die aandacht verdienen voor zorg- en behandelplannen.

    3. Vergroot de competentie van professionals.

    4. Professionals voelen zich ontlast.

    5. Uitkomsten van interventies kunnen worden geevalueerd.

  • Organisatie niveau

    Met RAI kun je veel meer dan alleen kwalitatief goede zorg leveren op client en afdelingsniveau. De basisveiligheidsindicatoren uit RAI kunnen gebruikt worden om problemen op afdelingen in kaart te brengen. In de intramurale zorg levert RAI een betrouwbare individuele berekening van de ZZP en in de thuiszorg het NZA profiel. Benchmarking is ook mogelijk.

    Voordelen voor organisaties:

    1. Inzicht in de mate van over- of onder-indicatie van cliënten.

    2. Inzicht in over- of onderbezetting van teams dankzij casemix tool.

    3. Uitkomstindicatoren over de kwaliteit van zorg.

    4. Ondersteunt multidisciplinair samenwerken binnen en tussen settings.

    5. Continuiteit van zorg : cliënten kunnen door settings heen worden gevolgd.

    6. Inzicht in frequentie van gezondheidsproblemen maakt populatiemanagement mogelijk.