
Veel gestelde vragen
Kun je indicaties stellen in de thuiszorg met RAI?
Ja, RAI is een gevalideerd assessmentinstrument en mag gebruikt worden om extramurale zorg te indiceren en verantwoorden.
Wordt het geaccepteerd door de zorgverzekeraar?
Ja. RAI is een van de instrumenten die je mag gebruiken in de zorgverlening. Het is een geaccepteerd instrument.
Kun je met Omaha/NicNocNanda/Mikzo stoppen?
Ja, RAI is een holistische beoordeling van alles wat voor de cliënt van belang is. Je krijgt een volledig beeld van de cliënt, waarmee je een zorgplan kunt opstellen en een indicatie kunt stellen. RAI is het meest betrouwbare instrument.
Vervangt RAI alle lijsten waar we nu mee werken?
Ja RAI vervangt alle losse risicolijsten. RAI is een volledig assessment gebaseerd op alle gevalideerde bekende lijsten in de zorg. Samengebracht in 1 instrument.
Zijn de uitkomsten betrouwbaar?
RAI is een levend instrument, wordt al 30 jaar gemaakt door een internationale groep wetenschappers. Het is niet afhankelijk van 1 persoon op een universiteit. Dat maakt het gebruik ervan degelijk. RAI heeft een stevige basis. Uitkomsten van RAI zijn uiterst betrouwbaar.
Welk niveau medewerkers kan RAI afnemen?
RAI is een verpleegkundig instrument maar kan ook heel goed door EVV/GVS/GVP/IG worden gebruikt. Jarenlange ervaring heeft dit uitgewezen. Als je oorzaak en gevolg goed kan begrijpen, klinisch kunt redeneren maar er vooral lol in hebt, moet het prima lukken!
Wat doet RAI met positieve gezondheid?
Er loopt een onderzoek naar de meerwaarde van de combinatie van positieve gezondheid en RAI. Als de uitkomst positief is wordt het mogelijk het spinnenweb van positieve gezondheid samen met RAI in te vullen. RAI is het meest cliëntgerichte instrument wat er bestaat. Je vult RAI in samen met de cliënt/naasten en bespreekt ook de uitkomsten.
Is er een koppeling met een ECD?
Ja er is een koppeling met Nedap/ONS. Als je dit ECD niet gebruikt, leggen we je uit hoe je RAI dan prima kunt verwerken in jouw ECD. Als er geen koppeling is, betekent dit niet dat je niet met RAI kunt werken. Dat is evengoed prima haalbaar.
Hoe lang ben je bezig met RAI?
Als je voor het eerst RAI volledig invult ben je ongeveer een uur bezig. Des te vaker je een RAI-gesprek voert, des te sneller het gaat. Als je eenmaal alles hebt ingevuld is het bij elke evaluatie ongeveer 10 minuten werk om RAI bij te werken. Dan pas je alleen aan wat er is veranderd en RAI berekent dan opnieuw alle Caps en schalen.
In de meest ideale wereld vult de cliënt thuis een zelfscreener in. Vervolgens vult de thuiszorgmedewerker de vragen aan. En als iemand verhuist naar een verpleeghuis kun je op BSN-nummer de gegevens weer opvragen en alleen dat aanpassen waar veranderingen zijn opgetreden. En je vult de vragen aan die specifiek zijn voor de setting waar de cliënt verblijft.
Wat levert RAI op? Wat is de meerwaarde van het werken met RAI?
RAI levert van alles op voor de cliënt, medewerkers, zorgorganisatie en de overheid. RAI levert alle informatie op die nodig is om een zorgplan op te stellen, een indicatie wordt berekend en ook de kwaliteitsindicatoren waarmee je kwaliteit kunt monitoren. Zie ook website van Fransje bij wat is RAI (button toevoegen)
Hoe vaak werk ik met RAI?
Je neemt RAI door voor elke evaluatie. Dat is meestal 2x per jaar. En bij tussentijdse toestandsveranderingen, bijvoorbeeld als iemand opeens ander gedrag gaat vertonen, als iemand naar een ziekenhuis is geweest, een tia heeft gehad of een val heeft gemaakt. Als je interventies kiest voor een probleem, wil je ook weten of je dit de juiste acties zijn. Hebben deze acties nut en zin? RAI toont precies aan of de juiste interventies worden gekozen, wat dit oplevert of niet. Dan pas je eventueel de acties en het plan weer aan.
Waarom werkt nog niet iedereen met RAI?
Het is een wereldwijd systeem wat in veel landen verplicht wordt door de regering. In Nederland zijn zorgorganisaties vrij om te kiezen. Het is aan ons om goed te vertellen welke voordelen RAI heeft ten opzichte van andere systemen.
Hoe begin ik met RAI?
Allereerst starten we met een kleine pilot. Om RAI te leren kennen en te beoordelen welke impact RAI heeft als je het volledig gaat implementeren. Op gebied van ICT, opleiden, training en dataverwerking. We kijken voor de pilot hoe we deze zo soepel mogelijk kunnen laten starten. Uit deze pilot komt veel feedback en informatie. Hiermee kunnen we bespreken hoe het vervolgtraject eruit kan komen te zien.
Wat is de rol van Fransje Productions?
Zie onze website of neem contact (button)op.